Любопитно

Чуй 5 песни белязали протестите в България през годините

Чуй 5 песни белязали протестите в България през годините

Когато започнат протести, Play се сеща за музика.

2

Сборна Формация - Минало (не)свършено

След падането на комунистическия режим през 1989 година, в България се създава демократична опозиция в лицето на Съюза на демократичните сили (СДС). Партията на "надеждата" залага на музиката за да заговори своите привърженици като дори издава две музикални касети с песни написани специално за да вдъхновят настъпващите демократични промени. Една от тях е песента Минало (не)свършено или позната още като "45 години стигат..."

Подуене Блус Бенд - Нека бъде светлина

Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд загряват многократно митингите и протестите през динамичните за България години на преход към демокрация. Свещи и масови бдения съпровождат протестите в страната а всички пеят Нека бъде светлина!

Каналето и Ку-Ку Бенд - Къде си вярна ти любов народна

В средата на 90-те, България отново навлиза в остра политическа криза, останала в историята като "Жанвиденовата зима". Площадите са пълни с хора, а една от най-пусканите тогава песни е версия на популярната народна песен "Къде си вярна ти любов народна" в изпълнение на група Каналето (Слави Трифонов, Марта Вачкова и Камен Воденичраов) и Ку-Ку Бенд.

Химн на Република България

Няма протест който да мине без Химн на Република България - приет официално през 1964 година. Основа на Химна са музиката и текста на песента 'Горда Стара Планина', написана от Цветан Радославов през 1885 г и има спорен оригинален текст. Но гениалния припев

Мила Родино, ти си земен рай, твойта хубост, твойта прелест, ах, те нямат край...

е истински повод за национална гордост и така до днес остава една от най-пусканите песни на протести в България.

The Beatles - Let It be

Песента на The Beatles - Let It be от 1970 година е сигурно химн на протести по света въобще. Така например в годините на големи политически кризи довели до масови протести в България дори БНТ и БНР прекъсват своите излъчвания и започват да пускат само тази песен в знак на съпричасност с гражданите и крайна форма на протест.

Контакт ❔